Τα οφέλη του θηλασμού

Tο μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τον πρώτο χρόνο του μωρού σας. O μητρικός θηλασμός θεωρείτε η καλύτερη μέθοδος σίτισης των βρεφών από όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και αυτό γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το βρέφος όσο και για την ίδια τη μητέρα. Ο εγκέφαλος των βρεφών σχεδόν διπλασιάζεται σε μάζα στους πρώτους 6 μήνες ζωής, κάνοντας τα μοναδικά συστατικά του μητρικού γάλακτος, ειδικά τα λίπη, τόσο σημαντικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου! Tο μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που μεταφέρονται στο παιδί τις 2 πρώτες εβδομάδες σίτισης. Tο 80% περίπου είναι κύτταρα που σκοτώνουν τους ιούς και τα βακτήρια. Το μητρικό γάλα επίσης περιέχει βλαστοκύτταρα και ανοσολογικούς παράγοντες και ακόμη αλλάζει σε γεύση ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα. Το ανθρώπινο γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για «μικρούς» ανθρώπους, π.χ. περιέχει περίπου 4% λίπος. Ο θηλασμός προστατεύει από τις λοιμώξεις των αυτιών και του εντέρου, καθώς και τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Επίσης προφυλάσσει το βρέφος από λοιμώξεις όπως μηνιγγίτιδα, κολίτιδα, αλλά και από διαβήτη, αλλεργίες, το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Παιδοδοντιατρική βασίζεται στην ικανότητα του οδοντιάτρου και του προσωπικού του ιατρείου (οδοντιατρική ομάδα) 

1) στο  να εκπαιδεύσει τους νεαρούς ασθενείς και 

2) να τους θεραπεύσει 

                                                                                                                                                               

Με μακροπρόθεσμο στόχο να τα παιδιά να αποκτούν θετικές οδοντιατρικές εμπειρίες και να προάγουν τη στοματική υγιεινή σε όλη τους τη ζωή . Η κατανόηση του μηχανισμού φόβου και άγχους στα παιδιά από τον επεμβαίνοντα είναι απαραίτητη για να χτιστεί μια αληθινή σχέση εμπιστοσύνης.Χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνει η απευαισθητοποίηση που θα τους επιτρέψει να δεχτούν τα ωφέλη της οδοντιατρικής θεραπείας και θα τα οδηγήσει στον φαύλο κύκλο της αποφυγής της...η επίσκεψη στο οδοντιατρείο είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία η οποία ενδέχεται να προκαλέσει κάποιου λογικού βαθμού ανησυχία διότι πράγματι ο χώρος απαρτίζεται από στρεσσογόνα ερεθίσματα. 

Οι φίλοι του δοντιού διαθέτουν τα μέσα προκειμένου το παιδάκι σας να βιώσει μια ανώδυνη και ευχάριστη εμπειρία.

Ο έντονος, συχνός (κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου) και παρατεταμένος χρονικά θηλασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του παιδιού: αυξημένη οριζόντια πρόταξη, "πεταχτά δόντια" στα οστά των γνάθων: προεξέχουσα ή/και στενή άνω γνάθος στη θέση της γλώσσας: η τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου έχει σαν αποτέλεσμα όταν το παιδί κλείνει το στόμα του να υπάρχει "κενό" μεταξύ των δοντιών (χασμοδοντία).Τα περισσότερα παιδιά σταματούν μόνα τους το θηλασμό του δακτύλου ή της πιπίλας μετά την ηλικία των τεσσάρων χρόνων οπότε τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να αυτοδιορθωθούν.

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τα σημαντικότερα οδοντιατρικά προβλήματα στα παιδιά. Προληπτικά προγράμματα στο ιατρείο και στο σπίτι μπορούν όχι μόνο να περιορίσουν την εμφάνιση τους αλλά και να αναστείλουν την εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια.

Η πρόληψη ξεκινά με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και περιλαμβάνει:οδηγίες στοματικής υγιεινής με συμμετοχή των γονέων παρακολούθηση της οδοντικής ανάπτυξης συμβουλές διατροφής και σωστής χρήσης φθορίου συμβουλές για τις στοματικές συνήθειες προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών. Όλα αυτά εξασφαλίζονται με τακτικές επισκέψεις στον Παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα καθορίσει τη συχνότητα τους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.